Umrite v bankrotu

Izvlečki iz knjige »Die broke« Stephen Pollan in Marc Levin (v slovenščino prevedeno: Končaj v bankrotu)

Načeloma ne objavljam zadev, ki “priletijo” v moj e-nabiralnik kot nekakšen SPAM, ali pa vsaj ne brez, da jih do nerazpoznavnosti opremim s svojimi komentarji, a, ker ….. hmmm …. kaj bi bil že pravi pregovor …. za vsako rit ena palca raste?? … ne čisto. Mogoče pa: Počasi se daleč pride? No, kakorkoli, izjeme so tu, da potrjujejo pravila in tokrat objavljam zanimivo, meni na kožo pisano, mojemu pa za uh zataknjeno, obnovo knjige, ki je v slovenščini ta trenutek sicer ni za dobiti.

Odnos do službe

Svojo službo jemljite kot vir dohodkov, ki vam bodo omogočili uresničevanje osebnih ciljev, ne pa da so osebni cilji zadovoljeni že s tem, ko hodite v službo.
Vaše delo ni vaše življenje; vaše delo je tisto, kar počnete, da bi si življenje omogočili.
Pozabite na varnost delovnega mesta.
Bolj ko menjavate službe, bolj verjetno je, da boste povečevali svoje dohodke. Vsa skrivnost je v tem, da si najdete novo službo, še preden vas odpustijo.
Nagrada za opravljeno delo je edino denar. Vse drugo lahko dobite drugje.
Ko gre za povišanje plače, si zapomnite, da vašo vrednost določa trg, ne pa zmožnost podjetja ali plača vaših nadrejenih.
Če si želite ljubezni in občutka, da nekomu pripadate, se obrnite na družino in prijatelje, ne pa na sodelavce, ki so se začasno znašli skupaj zaradi spleta okoliščin in naključja.

Če si želite samouresničitve, jo poiščite v stvareh, ki jih počnete poleg službe – bodite boljši partner, oče, sosed, prijatelj, dr��avljan itd., ne pa da na vsak način želite postati najboljši računovodja v državi.

Ne upokojite se!

Upokojitev je imela smisel v času, ko je bila življenjska doba ca. 65 let, ko je bilo delo fizično naporno in je delovna storilnost s staranjem hitro upadala. Ko so v ZDA starost 65 let določili za upokojitveno dobo, je bila povprečna življenjska doba 63 let. Danes lahko pričakujete, da boste živeli 80-90 let, ob tem pa vaša aktivnost in produktivnost s staranjem ne bosta bistveno upadali. Če se upokojite pri 65 letih, ste se odločili za dve desetletji življenja plesti jopice in saditi rože. Če boste pristali na to počasno umiranje pri živem telesu, se boste odpovedali čudovitim možnostim za svojo osebno, poklicno in finančno rast. Na svoje življenje raje glejte kot na dolgo, nikoli končano pot, kot pa da se enačite z živalco, katere edini življenjski cilj je, da se mukoma priplazi do gnezda na robu puščave, kamor bo izlegla svoje edino jajce – in umrla. Pri 65 letih, in to samo zato, ker je nekoč nekdo tako odločil.

Umrite v bankrotu!

Dedovanje ima smisel le takrat, kadar gre za oprijemljivo vrednost, n.pr. družinsko kmetijo ali družinsko podjetje. Kadar pa gre za dedovanje denarja, zlata, nakita ali vrednostnih papirjev, ki s seboj ne prinaša nobenih obveznosti, nima nobenega smisla. Kopičenje bogastva vas pripelje v položaj, ko postane kakovost smrti pomembnejša od kakovosti lastnega življenja. Namesto da bi vzeli kaj zase, kopičite bogastvo, da bi ga zapravljali vaši otroci.

Dedovanje je tudi družbeno škodljivo. Bogastvo v nepremičninah je običajno zamrznjen kapital, ki zelo malo prispeva k učinkovitosti gospodarstva.

Potencialne dediščine načenjajo družino. Prepletanje finančnih interesov in čustev lahko zelo ogrozi odnose v družini.

Nenadoma se vam lahko zgodi, da bo vaš sin vaš nakup jadrnice razumel kot jemanje denarja iz njegovega žepa, ne pa kot uresničitev vaših dolgoletnih sanj. In vi sami boste nedeljski obisk hčerke mogoče razumeli kot njeno skrb, kaj se dogaja z njenim deležem.

Dedovanje škodi dediču samemu, saj pričakovanje večje zapuščine načenja posameznikovo motivacijo za delo.

Namesto da si s kopičenjem bogastva ustvarjate jalove iluzije o nesmrtnosti, se raje domislite, kako ga pametno porabiti. Otrokom lahko pomagate, ko so mladi in pomoči najbolj potrebni. Namesto da dedujejo po vaši smrti, jih med počitnicami pošljite po svetu, dajte jih šolat na najboljše univerze, sodelujte z zagonskim kapitalom pri ustanavljanju otrokovega podjetja itd.

Seveda pa bo tudi vaše življenje veliko bogatejše, če se odpoveste kopičenju kapitala. Privoščite si daljša potovanja, prenovite svojo kuhinjo ali pa, preprosto, pojdite pogosteje s svojo ženo na večerjo ali gledališče.

Zadnji ček, ki ga napišete, naj bo plačilo za pogrebno podjetje – po možnosti naj bo ček brez kritja! Samo smrt v bankrotu je dokaz, da ste živeli bogato življenje!!

Prisežem, da zadnji stavek predzadnjega odstavka ni zrasel na mojem zelniku. Resnično sem takšen tekst dobila že v svoj  nabiralnik. :)En odziv na “Umrite v bankrotu”

  1. Vici in šale je rekel/rekla:

    Zanimiv članek!