Flegmatik

Dvignem odčepek v mojem kuhinjskem umivalniku, da odprem vodi prosto pot do odtoka. Njena pot bi morala biti po odtočni cevi do glavne vodne cevi v bloku in nato nadalje v kanalizacijo. A žal ni bilo tako. Zgodba sicer sega dan nazaj, ko je bil moj takratni fant zelo dobre volje in mi je pripravil romantično večerjo – ribe. Ribe je položil v umivalnik in jih tam lepo očistil. Namesto, da bi vse ribje luske lepo vrgel v smeti, jih je raje malo na silo potlačil v odtok, tako da so se prav fletno nabutali v kolenu pod umivalnikom… No. Zdaj se vam pa verjetno že sanja, kaj se je zgodilo z mojo vodo, ki bi  morala odteči po ceveh?! Jasno. Ker zaradi vseh lusk ni morala nadaljevati svoje poti, je z veseljem začela špricati – kaj špricati, prav liti – na čisto vse strani. V parih sekundah, sem stala na mokrih tleh v kuhinji. In kaj stori človek v taki situaciji kot sem bila jaz??!! Pograbi vse možne krpe, brisače, jopice, hlače, karkoli pač najde pri roki in prične metati po tleh, saj vsak najprej pomisli na to, kako sosed pod tabo že odpira dežnik, ker mu kaplja na glavo, pa čeprav je zunaj lep sončni dan. Ker pa sem stala v kuhinji, kjer nisem našla prav nobene krpice blaga, sem začela malo panično klicati svojega partnerja v stilu: » Hitro, hitro, hitro prinesi brisače ali karkoli drugega!! V kuhinji je poplava! Hitro začni nositi stvari, da popivna vso to vodo (Do takrat je prekrivalo tla že kake 2 cm vode)!! Daj pohiti! Prosim, pohiti!  Prinesi čim več brisač!! »

Čez par trenutkov, ki so se meni vlekli kot zelo, zelo dolge minut, moj dragi fant lepo počasi prikoraka do kuhinje. Pogumno zabrede v hladno vodo, ki prekriva vsa tla v kuhinji ter zelo mirno vpraša: »A imava malo poplave? (Malo ??!!) Kaj si pa naredila?? (Jaz sem kaj naredila??!!)« in z mirnim glasom vpraša »A ti lahko kako pomagam? (Če mi lahko kako pomaga?!!!!)«… Ne bom nadaljevala zgodbe, saj mislim, da vam je iz povedanega čisto jasno, da imam v svojem življenju (Da, še vedno je v mojem življenju) opraviti s pravim FLEGMATIKOM.

Kako prepoznati flegmatika? Njihov moto – naj bo lahko. Po njihovem mirnem pristopu in sproščeni drži (sedijo ali se naslanjajo, kadar koli je mogoče). Njegova želja se je izogniti konfliktom in imeti blaženi mir. Potrebujejo pozornost, pohvalo, samospoštovanje, ljubečo motivacijo. Njihove dobre strani so uravnoteženost, umirjenost; slabe pa neodločnost, pomanjkanje energije, prikrita trma. Depresivni postanejo kadar je življenje polno konfliktov, se morajo osebno s kom ali s čim soočiti, nihče noče pomagati ali mu zmanjka denarja. Strah jih je, da bi se morali ukvarjati z večjim osebnim problemom, narediti večje spremembe. Pri delu so cenjeni, ker znajo posredovati med skreganimi stranmi in objektivno rešujejo probleme. Kot vodje so hladnokrvni, zbrani, ne sprejemajo naglih odločitev. Njihova reakcija na stres je, da se skrijejo in izklopijo zunanji svet.

(Odlomek povzet iz knjige Florence Littauer »Osebnostni plus za starše«).
S tem opisom zaključujem današnji prispevek. Flegmatično pa napovedujem, da se naslednjič srečamo s kakšno drugo osebnostjo. :-)2 odzivov na “Flegmatik”

  1. ta pametna je rekel/rekla:

    Hvala bogu, da nimam doma tazga tipa! Bi znorela!

  2. Saša je rekel/rekla:

    Še dobro, da si “ta pametna” in ti najbrž tudi kaj takšnega ne bi prišlo do živega ;)

Pusti odziv