Kdo proda največ CD-jev ali Michael Jackson je car!

Michael Jackson, tako zvani kralj popa, je mrtev. Roko na srce, s svojo plastično podobo, ki še najbolj spominja na pobeglo lutko iz muzeja Madame Tussauds, in pojavljanjem le še v sodnih dvoranah, za javnost pravzaprav že dolgo ni bil pretirano živ.

Mimogrede, v londonskem muzeju voščenih lutk ga upodabljajo že 13-ič. Večkrat je upodobljena samo kraljica Elizabeta, kar ji glede na njeno priletnost, žlahtnost ter priljubljenost niti ne moremo zameriti. Novega voščenega Michaela upodobljajo v odbiti pozi moonwalka, ki se ga z malce občutka in vaje dokaj enostavno lahko naučite kar preko You Tuba. Zdrav razum pa mi pravi, da je dokaj enostavno tudi delo izdelovalcev »voščaka«, ker je praktično nemogoče, da bi bil izdelek videti preveč plastično in premalo pristno.

Je pa Michael Jackson še kako živ preko svojega dela – CDjev, kaset, celo vinilk (»CDjev« na kratko), in koncertov. Njegov album Thriller je najbolj prodajan album vseh časov. Številka, ki jo navajajo viri je zelo ohlapna in se giblje med 50 in 110 milijonov prodanih izvodov. Nekje od daleč mu sledijo  AC/DC z Back in Black, Meat Loaf z Bat out of Hell in najbolje prodajani v Zda The Eagels s svojimi »The Greatest Hits«. Kdo vse se še znajde na lestvici najbolje prodajanih »CDjev«, si lahko najhitreje pogledate sami v Wikipedii  (upoštevajoč opozorilo, da gre zgolj za približke), a nekih hudih presenečenj pač ni.
Kaj pa Amec? Koliko CDjev proizvede?
Amec proizvede cirka 1.200.000 CDjev letno, kar je 100.000 CDjev mesečno. Realno, v obstoječem obsegu nekako ne bi bili kos CD nakladam Michaela Jacksona, po drugi strani pa brez težav vsem nakladam slovenskih zvezdnikov skupaj. Naklade njihovih albumov se (v najboljših primerih) gibljejo okoli nekaj tisoč izvodih. Siddharta, na primer, je svoj daleč najuspešnejši Nord do zdaj prodala ca. 30.000 izvodih. Nedvomno velik uspeh za Siddharto, a »keks« za Amec Head Banger


Značke: , , , ,


18 odzivov na “Kdo proda največ CD-jev ali Michael Jackson je car!”

 1. Šeldi je rekel/rekla:

  Ej Nina…..a mogoče veš za naklado zadnjega CDja Damjana Murka? Sem danes prebrala, da bo izdal svoj življenepis…to morm imet! Take zvezde so redke

 2. Tilen je rekel/rekla:

  Šeldi, izdano naklado CDja Damjana Murka bi še po Googlu moral iskat z lupo, zato bo dovolj, da si glede Murka in njegovih CDjev za uspešno poslovno kariero zapomniš le tole “Bolje izdati prijatelja kot CD Damjana Murka” :)

 3. Sasa je rekel/rekla:

  Tilen, mi pri Amecu razmnozujemo tudi manjse – buticne naklade, tako da ce srecas Damjana Murka, mu povej, da lahko izdamo oba njegova CD-ja :)

 4. Tilen je rekel/rekla:

  Z Damjanom Murkom sva na kavi ob četrtkih. A zdaj je ravno na nekih luksuznih počitnicah. Baje ..:)

 5. ta pametna je rekel/rekla:

  …jaz – koza – pa rezervirala Izolo drugi teden, ker je v tabloidu pisal, da bo letos počitnice preživel tam.. :-(

 6. Šeldi je rekel/rekla:

  Ti spa res pametna – ta pametna! A nisi prebrala, da v savni piše novo knjigo…..jaz sem obrala že vse savne, njega pa še vedno ni.
  Saša, jaz mam tud ene CD-je za zapečt. A to naredite tudi navadnim smrtnikom al samo težkim firmam?
  Tilen, a ne veš da je Damjan poročen…ne hodi mu v zelnik!

 7. Nina je rekel/rekla:

  Draga Šeldi,
  samo zate sem se pozanimala o CD -jih in nakladah Damjana Murka. Sem morala kar precej brskati po Googlu. Evo, takole je s tem našim (ne)priljubljenim štajerskim slavčkom. Za njim so trije projekti, tri CD plošče. Prva in druga naj bi obe dosegli srebrno naklado, torej 2500+ CD -jev. Ne bi mu rada delala krivice, a se ob teh številkah sprašujem, kdo mu prodane CD -je pravzaprav šteje, glede na dejstvo, da jih izdaja v samozaložbi, njegove CD -je pa prodajajo “sodelavci na nastopih”. No, o nakladi tretje plošče se še ni hvalil po forumih, a je že naslov CD -ja sam po sebi dokaj zgovoren: EDEN IN EDINI :D

 8. Nina je rekel/rekla:

  Saša, zdaj šele vidim, da si bila ti kar blizu (z 2 CD -jema Damjana Murka :) )

 9. ta pametna je rekel/rekla:

  He, he, he… Eden in edini? Tako razmnoževanje/pečenje/tiskanje/snemanje bi si lahko privoščila tudi jaz. :-)

 10. peter je rekel/rekla:

  se zdi, da glasbenikom v zadnjih letih cedeji ne prinesejo več toliko denarja kot nekoč?!

 11. Nina je rekel/rekla:

  Peter, jaz sem vsem glasbenikom, ki jih poznam, že svetovala, da se prekvalificirajo – v esteske kirurge. Sicer pa niti ne pomnim, da bi naši glasbeniki od prodanih CD-jev kdaj dobro živeli.

 12. Saša je rekel/rekla:

  @Šeldi; razmnožujemo komurkoli, firmam težkim in manj težkim, posameznikom pojočim, nepojočim, v malih, velikih nakladah. Samo, da gnar pokažejo :)
  Hecam se malo, je pa res, da to res nima veze, ali se za naročnikom skriva podjetje, ali pa nekdo želi le v 10-ih kopijah razmnožiti svoje počitniške fotografije in nanje natisniti malce lepši naslov.
  Seveda je cena ustrezna izmišljevanju (če npr. naročnik želi poseben design ovitka, svetleč odtis na samem CD-ju, barvni tisk na ovitku ali CD-ju ….. Uredimo vse, ker imamo tako oblikovalce, tiskalnike, utečene dogovore z proizvajalci embalaže, zato bo cena za naročnika majhnih butičnih količin, še vedno ugodnejša, kot če bi si naročnik vse organiziral sam …. pa še svetujemo mu lahko… tako, kot bi Damjanu Murku, da se za 2CD-ja res ne izplača delati prevelikih izjem in težkih oblikovalskih izzivov. :)

 13. Vanja1 je rekel/rekla:

  Ja, v Sloveniji se res ne splača CD-jev delat,prvo kot prvo smo mali trg,in se za 200 prodanih Cdejk ne splača denarja trošit. Ker smo v tem času ,da je že po svetu “bomba” za svetovno špico glasbenikov, če kdo proda 10 milijonov izvodov.

  Zadnji najbolj prodajen album je od Backstreet boys – Milenium iz leta ‘99 (okrog 40 milijonov), od takrat ni nikomur uspelo preseči te znamke.

  Je pa Michael res bil car , in ga ne bo več moč preseči v nobenem smislu.

 14. Tilen je rekel/rekla:

  Vanja1, pri Amecu se ravno hvalisajo, da se splača delat CD-je tudi v Sloveniji … no comment!

 15. Saša je rekel/rekla:

  Tilen; mi pri Amecu se ukvarjamo predvsem z razmnoževanjem že sproducuranih CD-jev ali DVD-jev, kar pa se produkcije od začetka do konca izdelave same “vsebine” tiče, se pa spoznamo le na govorne vsebine – predavanja. Ta ne potrebujejo veliko šminke in cirkusa, sploh če govor posnameš na sami prireditvi, kjer si visoke stroške za plačilo govornika lahko morda pokril že s samo prodajo vstopnic. Drugače je, če moraš najprej npr. plačati avtorske pravice za posnetek narejen v tujem jeziku, nato moraš plačati prevajalca, lektorja, bralca, studio, kjer se vse posname in zmontira ….. potem pa še kakšnega oblikovalca za oblikovanje ovitka. Vse to te pride kar precej in nekako je potrebno te osnovne stroške nato razdeliti med vse tiste CD-je, ki jih potem nameravaš prodati. Tisto razmnoževanje, ovitek in pakiranje – kar je tisto osnovno s čemer se Amec ukvarja, je na koncu res mala malica.
  Torej, čeprav nimam izkušenj, sklepam, da je pri glasbenikih podobno in če je nekdo sposoben na poroki prepevati dovolj kvalitetno in že takrat posneti dovolj dober izdelek, ki se bo prodajal, se CD splača izdati, drugače pa je treba temeljito premisliti in preračunati.

 16. Dolores je rekel/rekla:

  A ti ženska božja sploh veš kaj govoriš?!
  A ti sploh veš kdo je Michael Jackson?!Po moje ne,ker če bi vedela,bi se krepko ugriznila v jezik!Pa kaj govoriš take bedarije in delaš budalo iz sebe?Kdo je plastičen?Mislim,da si ti tista,ki je pobegnila iz kakega čudnega kraja!
  Michael ni imel plastičnih operacij,razen dveh na nosu in še to upravičeno.Si že slišala kdaj za bolezen imenovano vitiligo?Poišči slovar in si preberi kaj o tem…Michael je imel to bolezen in zato tudi takšna barva kože,poleg tega je to bolezen podedoval.
  In kar se tiče moonwalka…ne misli,da je tako enostavno.Njegovi fani se že dolgo učimo,pa še vedno nismo(vsi) dovolj dobri in nenazadnje povej mi enega človeka na tem planetu,ki pleše bolje kot Michael?!Lahko ti pomagam-ne boš ga našla,ker se še ni rodil in se tudi ne bo.
  Ne vem zakaj se spravljaš na človeka o katerem ne veš nič.Michaela spremljam že dolgo,sem bila z njim v dobrem in slabem,zato nisem mogla iti mimo tvojih puhlih izjav.Pomisli,kako bi se ti počutila,če bi nekdo o tebi govoril stvari,ki ne bi bile resnične in bi te prizadele.Verjetno si že kdaj doživela kaj podobnega in spomni se kako ti je bilo ob tem.
  Noben ne pravi,da morajo vsi oboževati Michaela.A ni ga treba žaliti,pusti ga na miru,tebi in nikomur ni storil nič žalega.Pomisli malo koliko dobrega je naredil za ta svet,otroke…Michael je učil ljudi katere vrednote so pomembne v življenju,učil nas je,da je ljubezen odgovor na vse…zavrti si kakšen njegov komad in prisluhni besedilu kaj sporoča.Upam,da boš malo razmislila o napisanem…Pa lep pozdrav

 17. Nina je rekel/rekla:

  Draga Dolores,
  sem malo razmislila o napisanem in še vedno stojim za vsem, kar piše. Že v naslovu sem povedala, kaj mislim o Michaelu Jacksonu, in to res mislim iz srca. To, da je njegov razpoznavni imidž (med drugim) tudi obraz plastičnega videza, tudi ni neka globokoumna ugotovitev, da bi jo bilo treba dokazovati. O tem, čemu je imel tako podobo, pa sploh nisem pisala. Tudi o vsem drugem ne, česar me obtožuješ.
  Pomiri se … Michael Jackson pa naj počiva v miru.

 18. Saša je rekel/rekla:

  Nina,
  upam, da te komentar neke takozvane Dolores ni prizadel. v svetu interneta in predvsem blogov, kjer lahko komentator ostane dokaj anonimen, se ljudje precej “sprostijo” in napišejo tudi tisto, kar nikakor ne bi povedali niti po telefonu, še manj pa v živo. Dolores je pač odločna navdušenka nad MJ-em in vse kar ni absoluten hvalospev, ne bo dovolj dobro. Pri nas imamo radi Michael Jacksonovo glasbo, Thriller je v avtu že zadnjih 5 let in kar pogosto mu prisluhnemo, tudi film sva si s sinom šla ogledat in nihče niti slučajno ne oporeka njegovim glasbenim talentom. A kar se videza tiče … hmmm, bolezen ali ne bolezen … jah, izgledal je že precej čudno in kar je meni najbolj zanimivo, da sta si s sestro precej “plastično” podobna.
  Vsekakor je po eni strani vreden občudovanja po drugi pa usmiljenja pa najsi je njegov videz plod telesne bolezni ali pa močne psihične motnje.

Pusti odziv