CD in kaseta

Ker se veliko vozim in mi je radio stalen zvest sopotnik, se še kako zavedam vloge mojega CD predvajalnika, ki ga imam v avtu. Le kaj bi brez njega. Vožnja bi bila čisti dolgčas, tišina bi ubijala moj sicer dokaj razposajeni duh. Ne reče, da vedno poslušam le zgoščenke. Se najde dan, ko kljub izbiri 5 zgoščenk naenkrat, ki jih premore vsrkati moj CD predvajalnik, ne morem izbrati nobene, kar bi mi ugajala, in zato takrat enostavno prisluhnem radijskemu programu. Tudi to ni slabo, priznam.
Sicer pa, ko sem enkrat razmišljala o tem, kako je danes enostavno operirati s CD-ji . Omogočajo ti marsikaj – od enostavnega preskakovanja med zgoščenkami, pa do hitrega izbora pesmi, da o presnemavanju sploh ne govorim (pssst…..tole naj ostane med nami). Saj kasete niso bile slabe, ampak kdo ima danes čas, da se ukvarja z zamudnim prevrtavanjem. Ampak saj sploh ni tako daleč nazaj, odkar nimamo več kaset! Presunil me je podatek, da so zgoščenke  take, kot jih poznamo danes, na trg prišle šele leta 1983. Ja, res. In to niti ni tako dolgo nazaj! Za čas moje mladosti (pa nisem ravno stara), smo zvesto sedeli pred radijskimi sprejemniki in čakali na najbolj priljubljeno pesem, da smo jo posneli na kaseto. Pesem po pesem, in kaseta je bila polna. Maksimalno 60 min posnetka, 30 min na vsako stran. CD dovoljuje več, v stisnjeni obliki pa je posnetkov še več.
Kasete se danes sploh ne uporabljajo več, zgoščenke pa najdeš povsod. Resnično hvaležen medij. In kot rečeno, moj zvesti sopotnik.


Mogoče vas zanima tudi:


Značke: , ,


3 odzivov na “CD in kaseta”

 1. ta pametna je rekel/rekla:

  …vse res, ampak stare dobre plošče, so pa še vedno zakon (no, ne ravno v avtu :-) ). Na, hudiča, zdaj sem se pa izdala, da sem krepo iz prejšnjega stoletja, pardon – tisočletja :-)
  A kdo sploh še kupuje CDje (in zakaj ne)? Jaz priznam, da sem jih do sedaj vse kupila, je pa res da jih imam vsega skupaj le kakih 30.

 2. Saša je rekel/rekla:

  Jaz kupujem CDje, DVDje … vse kupujem. Kaj naj bi pa delala? Kradla? :)
  Ne, sedaj pa resno; ne glasbe, ne filmov ne downloadam … ne vem … mah, saj vem, da to vsi počnejo, a nekako se mi ne zdi vzgojno, da bi to počela in istočasno sina učila nekih življenskih vrednot.
  Mi imamo celo goro CDjev, ker je moj malo mahnjen na glasbo in ker radi pohajamo po trgovinah z glasbo … in vsakič pade kakšen CD v košarico.

 3. Saša Ličen je rekel/rekla:

  Saša & ta pametna…Bravo! Bistvo glasbene in filmske industrije je tudi v prodaji CD & DVD plošč , in to originalov seveda. Žalostno je, da danes videoteke (saj se jim še tako reče a ne?) praktično propadajo, saj si ljudje ne izposojajo več filmov, ampak ne malokaterega lovdajo z neta. Kopij na trgu kar hočeš. Sama imam najrajši origanel CD z lepo naslovnico, urejenimi teksti in spomin. Niti nimam volje in časa za piratske kopije. Torej pri meni tudi najdete originale.

Pusti odziv